Pitanja i odgovori ZA FOTOGRAFIRANJE

Tko pita, ne skita

Sa ciljem ubrzavanja komunikacije, u nastavku možete pročitati odgovore na često postavljena pitanja u vezi fotografiranja.

Za sva ostala pitanja koja Vas zanimaju, stojim na raspolaganju. Slobodno se javite.

F.A.Q. / ČPP

Odgovori na često postavljena pitanja

Koliko obrađenih fotografija isporučujete?

U prosjeku isporučujem od 700 do 1500 obrađenih fotografija. Nekad to bude i više od 1500, ovisno kakva je atmosfera. Ako uhvatim više super trenutaka, neću ograničavati broj obrađenih fotki. Neobrađene sirove (RAW) fotografije ne isporučujem.

Radite li sami ili sa više fotografa?

Evente do 150 uzvanika radim sam. Za više uzvanika preferiram i osobno preporučujem još jednog fotografa. Ako sam okružen sa 200 uzvanika, a ja sam jedini fotograf, nerealno je očekivati da ću uspjeti pokriti sve. Pročitajte zašto je preporučljivo imati dodatnog fotografa.

U kojem vremenskom periodu možemo očekivati fotke?

Rok isporuke obrađenih fotografija u digitalnom obliku je 30 radnih dana. Rok isporuke albuma je 30 radnih dana od odabira fotografija. Fotografije za bookove mogu odabrati ja ili Vi, po dogovoru. 

Snimate li video?

Video ne snimam, ali Vam mogu preporučiti snimatelja. Ako ne želite snimatelja na moju preporuku, slobodno istog sami angažirate. 

Odakle ste i kamo najdalje putujete fotografirati?

Živim u Krapini, Krapinsko – zgorska županija. Unutar 50 km od Krapine putovanje je uračunato u cijenu. Ukoliko putujem više od 50km (u jednom smijeru), putni troškovi iznose 1,50 kn/km plus cestarine. Ako je event udaljen više od 200km ili 2 sata vožnje, potrebno je osigurati smještaj.

Photo session?

Photo session možemo odraditi na dan eventa ili koji drugi dan. Ako se session radi na dan eventa, molim da u dnevnom protokolu oslobodite cca 40 minuta za isti. Fotografije sa photo sessiona su u uvijek najljepše u albumu.

Rezervacije, ugovori, plaćanje?

Ukoliko se odlučite za moje usluge, rezervacija (kapara) iznosi 20% dogovorene cijene nakon čega potpisujemo ugovor. U slučaju otkazivanja termina s Vaše strane, kapara se ne vrača. Rok plaćanja je 5 dana od fotografiranja (iznos umanjen za kaparu).  Ukoliko ne podmirite račun, gubite prava na fotografije te iste neće biti isporučene. 

Kakve albume nudite?

Nudim bookove vrhunske kvalitete tiska. Bookovi su dostupni u više dimezija, boja i oblika, a odabirete ih na sastanku. 

Moramo li odmah naručiti album ili možemo kasnije?

Ne, album (book) ne morate naručiti odmah. Možete ga naručiti kada god želite, čak i za nekoliko godina, jer obrađene fotografije sa svih evenata čuvam zauvijek. 

Koje su vam cijene?

Cijene su dostupne na upit. Nakon što mi detaljno opišete što točno želite, šaljem Vam ponudu. 

Kakvu opremu koristite?

Koristim vrhunske Nikon full frame (FX) fotoaparate i pripadajuće objektive. Također sa mnom na evente putuju flashevi sa radio kontrolerom, reflektori, foto kišobrani, softbox, laptop, hrpa baterija… Uglavnom, pun gepek karavana. 🙂

U kojem obliku isporučujete fotografije?

Fotografije osim u obliku albuma, isporučujem u dva digitalna oblika. Jedan oblik je personalizirani USB stick u drvenoj kutijici sa laserski ugraviranim datumom i natpisom na kutijici. Drugi digitalni oblik je web galerija na mojoj web stranici, plus download svih obrađenih fotografija u paketu. Web galerija je dostupna isključivo osobama kojima Vi date link do iste te ju ne mogu vidjeti ostali posjetitelji moje web stranice. Web galerija dostupna je 30 dana od objave, po dogovoru moguće i duže. 

Savjeti za poziranje

Fotografija govori više od 1.000 riječi. Ispričajmo priču zajedno!