Trideset savjeta kako da bolje ispadnete na fotografijama

Možda bi vam se donedavno ovakvi savjeti činili nepotrebnima, ali danas kada svaka osoba ima fotoaparat u džepu, a svaka druga želi fotografije koje napravi podijeliti na nekoj od društvenih mreža, gotovo jednako bitno, kao znati dobro se odjenuti, je i znati pozirati za fotoaparate.
1. Najbolje umjetno svjetlo nije ni odozgo ni odozdo, nego sa strane pod kutom od 45 stupnjeva. To je razlog zbog čega u ogledalu kod kuće izgledate odlično, a na fotografijama 10 minuta poslije užasno.
2. Ako možete fotografirajte se na otvorenom po oblačnom vremenu, ispast će bolje od fotografija fotografiranih unutra.
3. Ako se fotografirate unutra stanite tako da vam prozorsko svjetlo dolazi sa strane, a ne s leđa.
4. Na fotografijama se ispravite. Zadnja stvar koja vam treba je da se na fotografijama vidi dupli trbuh. Ravna kralježnica i uspravno držanje mogu učiniti da na fotografijama izgledate 5 kg mršavije.
5. Ako se fotografira cijelo tijelo, okrenite se lagano u stranu, dvije trećine prema kameri, s jednom nogom ispred druge. Težinu prebacite na stražnju nogu, a rame lagano izbacite naprijed. Čak i ako vam se čini da ova poza ne odgovara vašoj osobnosti ili prilici u kojoj se grupna fotografija fotografira, bar okrenite tijelo lagano u stranu.
6. Dok stojite uvucite trbuh, ali nemojte stezati mišiće jer će se grčenje mišića osjetiti na cijelom tijelu i licu, pa ćete izgledati napeto.
7. Ramena povucite prema natrag i spustite prema dolje.
8. Ako se fotografiraju portreti, recite osobi koja fotografira da drži fotoaparat u visini očiju.
9. Glavu lagano nagnite prema naprijed (spustite bradu), a pogled usmjerite prema fotografu. Nemojte gledati prema dolje jer ćete izgledati pospano, a nemojte ni izravno u objektiv kako biste izgledali prirodnije.
10. Ako se koristi bljeskalica, gledajte prema nekom izvoru svjetlosti nekoliko trenutaka prije okidanja, kako bi se zjenice skupile i kako biste izbjegli crvene oči i „vražji pogled“.
11. Na fotografijama uvijek lagano otvorite usta. Tek toliko kao da biste mogli ubaciti kovanicu između usana. Tako dajete usnama puniji i atraktivniji izgled.
12. Smiješite se, a ako imate zdrave zube možete se smijati širom razvučenih usana. Samo pripazite da ne izlažete previše zubnog mesa objektivu.
13. Ako se broji do tri prije okidanja, trepnite na 2 kako biste izbjegli treptanje u trenutku fotografiranja.
14. Za poze koje se fotografiraju za stolom, nagnite se lagano naprijed prema fotoaparatu, držite bradu spuštenom. Nemojte se naslanjati na ruke jer će prebacivanje težine na njih učiniti vaše lice čudnim.
15. Ako se na sjedećim pozama vidi cijelo tijelo prebacite nogu preko noge, a fotoaparat neka lagano bude iznad vas.
16. Lagano se nagnite naprijed. Glava vam treba biti ispred trupa, jer ćete u protivnom izgledati mnogo deblje. Čak i ako ste se naslonili na koljena, vaše će fotografije izgledati bolje nego ako se zavalite u naslonjač.
17. Birajte udobnu odjeću, sve što je neudobno na fotografijama izgleda još neudobnije.
18. Šminka neka bude što prirodnija i umjerenija, te bojama bliže prirodnom tonu vaše kože.
19. Svjetlucava i sjajna šminka može uživo izgledati odlično, ali na fotografijama izgleda kao da se znojite.
20. Najviše toga je u stavu. Osobe koje vole fotografiranje izgledaju mnogo bolje na fotografijama od osoba koje se treba „tjerati“. Ako mrzite fotoaparat lice će vam se zgrčiti i izgledat ćete neprirodno.
21. Lažan osmijeh izgleda cinično na fotografijama. Prije nego se okine razmislite o nečemu što vas zaista usrećuje ili osobi koju volite kako bi osmijeh izgledao prirodnije.
22. Učite iz starih fotografija. Koje vam se sviđaju? Memorirajte pozu.
23. Ispred ogledala vježbajte pozu. Naučite bez ogledala namjestiti lice i tijelo. Možda vam se ovo čini glupim, ali vježbanje za fotografije nije ništa čudnije od vježbanja komunikacijskih vještina, šminkanja ili namještanja frizure. Sve je u svrhu što bolje prezentacije.
24. Ako nosite nešto prozirno morate znati da će na fotografijama izgledati još transparentnije.
25. Zanimljiva pozadina čini veliku razliku na fotografijama. Pogledajte svoje okruženje i nemojte se fotografirati ispred previše neutralnih pozadina. S druge strane neuredna pozadina izgleda još gore.
26. Vježbom do savršenstva. Isprobavajte različite poze i stilove dok ne pronađete svoju najbolju stranu.
27. Najbolje vrijeme za fotografiranje na otvorenom je sumrak, jer takva prirodna rasvjeta skriva sve nedostatke na licu.
28. Pat McGrath tvrdi da svi mnogo bolje izgledaju ako, dok se smiješe, namjeste usne u položaj koji imaju dok izgovaraju slovo „e” jer tada nestaju bore oko usana, ali i oko očiju.
29. Ruž u boji šljive ili nekoj drugoj intenzivnoj, ali ne i jarkoj boji na fotografijama izgleda bolje od klasičnog crvenog ruža (pogotovo ako je riječ o neprofesionalnim fotografijama).
30. Nemojte stajati frontalno pred fotoaparatom. Radije okrenite jedno rame prema kameri, a drugo od kamere, jer će vas takva dijagonalna poza automatski učiniti vitkijima i profinjenijima na fotografiji.